Ihana suolainen piirakka: parsa-halloumipiiras


Tätä piirakka olen tehnyt ensimmäistä kertaa Nöppösen 3v synttäreille viime syksynä, ja sain tästä niin hyvää palautetta että piiras on jäänyt vakioleivottavien joukkoon. Silloin synttäreille tein tämän gluteenittomana, eli käytin pohjaan gluteenittomia jauhoja. Toimi oikein hyvin. Sen jälkeen olen tehnyt tätä normaalina versiona esim. Äitilandian Halloweenjuhliin ja Millan baby showereille sekä ihan muuten vain iltapalaksi. Maistuu joka kerta! Mieskin tykkää, vaikka tämä on kasvisruokaa. Tosin nyt viimeksi hän ehdotti, että jos vaikka halloumit korvaisi kanalla ja tomaatit pepperonilla ja parsat ananaksella… No, ei olisi varmaan huono sekään. :D 


Alkuperäinen ohje on Hellapoliisin sivuilta bongattu ja löytyy täältä (gluteenittoman pohjan googlailin muualta). Itse olen lisännyt piiraaseen vielä päälle juustoraastetta, koska noh, juusto ei ole koskaan pahaksi. Tai ainakaan pahaa. :D Olen myös vaihtanut parsan parsakaaliin, koska parsaa ei Mies silloin ensimmäisellä kerralla löytänyt ja meiltä aina löytyvällä pakasteparsakaalillakin tästä tuli tosi hyvää. Muutenkin tähän piiraaseen meiltä löytyy melkeinpä aina ainekset, joten herkkuiltapala on nopeasti tehty.


Parsa-halloumipiiras

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
150 g margariinia
suolaa
0,5 dl vettä
Tai sitten voit ostaa valmiin (suolaisen leivonnan) piirakkapohjan, tulee varsin bueno niinkin. Minä olen ostanut pohjan muutaman kerran ja leipaissut paristi itse.

Päälle:
200 g halloumia
parsaa/parsakaalta pakasteesta
1 iso tai 2 pienempää tomaattia viipaleina
2 ½ dl juustokermaa (esim. Rainbow tai Valio)
3 munaa
timjamia (tuoreena tai kuivattuna)
(juustoraastetta)


Nypi vehnäjauhot, suola ja margariini murumaiseksi seokseksi, lisää joukkoon kylmä neste. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Älä voitele vuokaa! Paista pohjaa uunin alatasolla n. 10 minuuttia 225 asteessa.

Tai jos käytät valmispohjaa, tee pakkauksen ohjeen mukaan. (Yleensä taikina pitää nostaa noin tuntia ennen leivontaa huoneenlämpöön sulamaan, eikä pohjaa tarvitse esipaistaa.)

Paloittele halloumi piiraspohjan päälle. Asettele päälle tomaattiviipaleet ja parsat. Sekoita juustokerman joukkoon munat ja timjamia, kaada vuokaan. Halutessasi heitä vielä päälle juustoraastetta.

Kypsennä 175-200 asteessa noin puoli tuntia, tai kunnes piiras on saanut väriä ja hyytynyt. Syö. Kaikki.


 
Lehmänmaitoallergiselle olen tehnyt piirakkaa hieman varioiden. Maidottoman pohjan löytää valmiina pakastealtaasta (esim. Sunnuntai Piirakkataikina), tai sellaisen voi tehdä itse käyttämällä maidotonta margariinia. Halloumin tilalle olen laittanut vuohen- ja lampaanmaitoon tehtyä fetajuustoa ja korvannut kerman maidottomalla Oatlyn fraichella (aivan kuin creme fraiche, mutta ilman kermaa, kaurapohjainen). Myös maidottomia kermoja löytyy kyllä. Juustoraasteen jätin pois kokonaan. Mutta siis huom, tämä ei ole kokonaan maidoton, vaan lehmänmaidoton. Mun (lehmän)maitoallergiselle ystävälle tämä käy, kaikista en voi sanoa samaa.


Kylläpä alkoi taas tehdä mieli tätä, tarpeetkin löytyisi kaapista.. :D




6 kommenttia

  1. Nam nam nam!
    Tätä testattiin eilen ja hyvvää oli! Maku vielä parani jäähtyessään :) Päälle laitoin musta emmental-juustoraastetta, sopi tosi hyvin. Torstaiksi pitää tehdä jo uusi me&i kutsuille. Pitääpä testata joku kerta myös sen parsan kanssa.
    Kiitos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että maistui! Mäkin oon laittanu emmental-raastetta, se on hyvä. Kyllä se taas maistuis iltapalaks kun nyt aloin miettimään sitä :D

      Poista
  2. Tein tän kutsuille parsalla ja laitoin osan jauhoista vehnäjauhoista ruisjauhoina, ja tuli hyvvää! :)
    Tein samoille kutsuille toisenmoisenkin ja pakko oli tulla tähän vielä vinkkaamaan hyvä samantapainen ohje toisesta blogista http://butimahumannotasandwich.indiedays.com/2015/02/18/viikon-arkiruoka-6/
    :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oonkin katsonu tuonkin piirasohjeen, samoja blogeja kyttäillään näköjään :D Tuokin vaikuttaa tosi hyvältä! Näläkä tullee :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!