Meidän öiden pelastajaTähän blogiin on kuulunut olennaisena osana valitus siitä, miten huonosti meillä nukutaan ja on nukuttu jo vuosia. Olen purkanut väsymystä, turhautumista ja pahaa mieltä tänne ja saanut mahtavaa vertaistukea ihanilta tyypeiltä. Jokainen tsemppaava kommentti on piristänyt mieltä, vaikka sitten seuraavanakin yönä on joutunut taas useamman kerran heräämään.

Blogissa on siis käsitelty nukkumista useammankin kerran, eikä yleensä kovin positiivisessa sävyssä. Mutta nyt sen ehkä uskaltaa jo sanoa: yöt ovat parantuneet! Jo pidempään on sentään toinen lapsistamme nukkunut oikeasti hyvin! Helpottaa ihan mielettömästi, että 1/2 jälkikasvusta on hiljaa yön (tai ainakin rauhoittuu nopealla veden tarjoamisella). Esikoinen nukkuu edelleen vaihtelevasti, mutta kuopus on ihanan helppo öisin.

Kohta 2-vuotiaan kuopuksemme nukkumista on helpottanut valtavasti vahvat unirituaalit. Ihan vauvasta asti mukana olleet unipupu ja tutti toimivat niin pitkään, kunnes hän alkoi liikkumaan ja nousemaan pystyyn pinnasängyssä. Hän saattoi mönkiä ihan unissaan seisomaan horjuen, oli levoton ja hillui sängyssään useina öinä parikin tuntia hereillä. Pitkään tätäkin touhua katselin, valvomiseen oli turtunut. Lopulta otimme käyttöön unipussin, joka vähensi öiden levottomuutta huomattavasti. Siitä tuli myös tärkeä osa unirutiinia. Tämä ei kuitenkaan vielä täysin toiminut, sillä sitten lapsi tuntui olevan aina hikinen ja heräilevän kuumuuteen tukka märkänä. Unipussi oli paksuhko ja materiaali ei tuntunut kovin hengittävältä. Sen kanssa oli kuitenkin parempi kuin ilman, vaikka se aamuisin tuoksuikin tunkkaiselta jatkuvasta pesusta huolimatta.Keväällä Lapsimessuilla bongasin jotain valvovaa äitiä kiinnostavaa: Love to Dreamin pisteen. Ensimmäisenä bongasin suloiset kapalopussit, joissa on ihan mielettömän hyvä idea: vauvan kädet pysyvät pussin sisällä luonnollisessa ja turvallisessa asennossa. Kapaloinnin turvallisuuden tunne, mutta pussin helppous. Ehdottomasti aion ottaa sitten joskus kolmannen lapsen kohdalla tämän käyttöön! Näistä olen kuullut paljon hyvää ja esimerkiksi ystäväni Maarian kokemuksista kapalopussista voi lukea täältä.

Meille kapalopussit olivat kuitenkin liian pienet, mutta innostuin huomatessani normaalit unipussit (tai yhden esittelykappaleen, sillä muut oli myyty loppuun). Kangas tuntui ihanan pehmeältä ja hengittävältä sekä riittävän ohuelta. Love to Inventa –unipussissa on myös sisäänrakennetut vetoketjut, joita avaamalla ja sulkemalla voi säädellä lapsen lämpötilaa.

Ostin unipussin ja sitä on käytetty joka yö sen jälkeen siitä huhtikuun puolenvälin paikkeilta lähtien. Ja voi vitsit, onneksi ostin! Se on ihan huippu! Kuopus ei osaa nukkua ilman sitä, pussi on todella tärkeä osa unirituaalia. Hän tietää, että pussiin sujahtaessa ei enää riekuta vaan rauhoitutaan ja käydään nukkumaan. Unipussi on yhdistetty nukkumiseen, sitä ei käytetä muulloin (kuten esim. normiyöpuku saattaa jäädä meille puoleksi päiväksi päälle, hups :D). Tässä nimenomaisessa unipussissa on se hyvä puoli verrattuna meidän edelliseen pussiin, että tämä ei hiosta ollenkaan. 

”INVENTA™ -valikoima sisältää hypoallergeenisia, 100% luonnollisella bambukuidulla vuorattuja unipusseja, joiden vuori on sileä, silkkinen ja hyvin hengittävä. Pehmeä ja lapsen iholle erittäin hellävarainen materiaali siirtää tehokkaasti kosteutta pois iholta. Love To INVENTA ™ onkin markkinoiden mukavin unipussi.”

Nyt ei tee mieli enää laittaa vanhaa unipussia lapsen päälle edes silloin, kun Inventa –pussi on ollu pesussa ja illalla vielä hieman kostea. Mieluummin laittaa tämän pussin hiukan helmasta kosteana, kuin sen edellisen hiostavan.
On niin hämmentävä fiilis, kun nukkumaan meno on kuopukselle nykyisin niin helppoa. Hänet vain heittää pussiin, antaa pupun ja tutin ja that’s it. Olisipa esikoisellekin yhtä helppoa… Harmittaa, ettei häntä ole opetettu unipussiin. Kuopuksen taidan pitää unipussissa ja pinnasängyssä esikouluun asti. :D Esikoisella oli juuri tässä vaiheessa, keväällä 2013 1,5-vuotiaana, todella vaikeaa siirtyä parvekepäikkäreistä sisälle nukkumaan (kun parveke kävi auringossa liian kuumaksi). Hänellä tipahti unet kolmesta tunnista kertaheitolla puoleen tuntiin, jonka lisäksi nukuttamiseen sisällä kului usein yli tunti. Toista se on nyt kuopuksella: heitän hänet unipussiin ja se siitä, unta riittää lähes saman aikaa kuin ulkona nukkuessa. Parvekkeella hänkin on talven nukkunut, jonka vuoksi odotin samaa hankaluutta kuin esikoisella aikanaan sisälle siirryttäessä. Mutta ei onneksi, typy nukkuu tyytyväisenä pussissaan! Ihmeen helppoa (vielä, en halua manata tätä :D).

Love to Dream –tuotteita, kapalopusseja sekä unipusseja maahantuo huhtikuussa toimintansa aloittanut Baba Express. Palvelu on ollut loistavaa ja olen ollut erittäin tyytyväinen tuotteeseen. Tämä postaus on toteutettu yhteistyössä, mutta suosittelisin ja olen suositellutkin näitä ihan ilmaiseksi ennenkin, koska itse ainakin tykkään tosi paljon. Jos jokin näin simppeli juttu voi parantaa lapsen nukkumista, miksi sitä ei kokeilisi? Lisäksi kotimaista pienyrittäjyyttä on mukava tukea.

Nyt kun vielä keksisi, miten nuo isomman neidin yöt pelastaisi. Mites teillä nukutaan? 9 kommenttia

 1. Meillä molemmat muksut nukku pari ekaa vuotta merinovillapusseissa. Ne oli myös ihan loistavat. Hengittävät ja sopivan lämpöiset (tai viileät). Villaa ei tarvinnut myöskään juurikaan pestä, vaan tuuletus riitti. Mä hehkutin niitä kaikille, pussi hyvällä kankaalla on kyllä ihan paras keksintö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merinovilla on kyllä niin huippua! Meillä on koko perheelle merinovillakerrastot jotka on tosi paljon käytössä, lapsilla varsinkin joka päivä (no ei ehkä nyt ihan kovimmilla helteillä, mutta eilenkin oli ulkopäikkäreillä kerrasto ja ohut peite). Merinovilla <3

   Poista
 2. Meidän tyttö on ollut kova unimyttääjä pienestä asti, kovasti alkaa olla harkinnassa unipussin hankinta, mutta likka on niin kuumaverinen, että aikamoinen tuuletus saa pussissa olla:D Jännittää ihan kun noustaan jaloilleen, että malttaako tuo sankari olla unissaankaan aloillaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei sori mä heitän tähän väliin kommenttia, että meidän kuumaveriselle merinovillapussissa nukkuminen pelkässä vaipassa oli ihan huippu ratkaisu. Merinovilla viilentää mukavasti kuumaa ihoa ja pitää lämpötilan tasaisena. Kallis se on, mutta musta heittämällä sen arvoinen. :)

   Poista
  2. Komppaan Anua, meilläkin on toi Hilppula ihan kuumapää, mutta pelkällä vaipalla pussin kanssa on just hyvä. Ja toi Anun mainitsema merinovillapussikin olis varmasti ihan superhyvä, meilläkin on merinovillakerrastoja ja sukkia ym ja ne on ihan loistavia. Maksaa todellakin itsensä takasin ihan vaan laadulla!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Toinen oli niin suloinen kun kuvasin siinä heti päikkäreiltä herätessä <3

   Poista
 4. Ihana pieni ja ja hyvä, että teillä on ollut unipussista hyötyä! Me ei olla koskaan kokeiltu minkäänlaisia unipusseja, mutta melkeimpä voisi kokeillakin mikäli toinen lapsi vielä joskus tulee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kyllä haluun tuon kapalopussin sitten joskus jos kolmas lapsi saadaan! Ainakin perus unipussista on ollu jo niin paljon apua että varmasti toi kapalopussikin ois ihan loistava :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!